Skip to Content

Kaartverkoop

Dit evenement heeft al plaatsgevonden.

Staat van het verhaal

Elk jaar vragen we een maker – in voorgaande jaren Micha Wertheim, P.F. Thomése en Alex Boogers – de Staat van het Verhaal uit te spreken, een bergrede over de ontwikkelingen in de wereld van de literatuur, de journalistiek en het gesproken woord. Dit jaar ligt de bergrede in handen van veelzijdig auteur Marjolijn van Heemstra. Van Heemstra is een geëngageerd schrijver, dichter, theatermaker en columnist, die met haar werk de grenzen tussen realiteit en fictie opzoekt. Met haar laatste boek En we noemen hem voegt ze ‘een origineel, prangend en waargebeurd verhaal toe aan de oorlogsliteratuur’ (NRC). In de theaters brengt ze de Afghaans-Nederlandse soap Zohre, die ze samen met een vluchteling uit Afghanistan maakte. Daarnaast werkt ze aan het project De Academie voor Stadsastronauten, waarin wordt onderzocht hoe aardbewoners leren leven als ruimtevaarders; met uitzicht op de sterren en inzicht in de kwetsbaarheid van onze planeet.
Bovenzaal, 20.00 – 20.20u

Slow Writing Lab

Het afgelopen jaar werkten Jorik Amit Galama, Lotte Lola Vermeer, Jante Wortel, Christiaan Lomans, Yentl van Stokkum en Minne Kersten binnen het Slow Writing Lab aan individuele ontwikkeltrajecten. De Nederlandse schrijfopleidingen en het Nederlands Letterenfonds boden jonge en net afgestudeerde schrijvers de kans zich een jaar lang verder te ontwikkelen. Op het podium presenteren de deelnemers hun werk.
Bovenzaal, 21.50 – 22.35u

Radna Fabias & Charlotte van den Broeck

Schuif aan bij twee prachtige poëzievoordrachten. Radna Fabias draagt voor uit haar debuutbundel Habitus, waarmee ze dit jaar de C. Buddingh-prijs won. In deze bij vlagen donkere, wezenlijk feministische en onverschrokken existentialistische bundel vraagt een vrouw zich af wat ‘thuis’ is. De Groene Amsterdammer schreef “Een barstensvolle en overdonderende dichtbundel” en NRC noemde het “Een geweldig debuut.”

De Vlaamse Charlotte van den Broek bracht in haar carrière al twee dichtbundels uit, Kameleon  (2015) als Nachtroer (2017). Haar nominatie voor de VSB poëzieprijs leverde haar de volgende lovende woorden op: “Het is zorgvuldige poëzie, welluidend en avontuurlijk, en zeer authentiek.” Op het podium zoekt ze naar de zegbaarheid en beleving van poëzie.
Bovenzaal, 22.45 – 23.05u

Dansen!

Genoeg gezien en geluisterd, tijd om de dansen! Aan het eind van de avond is het tijd voor een afterparty vol nieuwe types en nieuwe dansmoves.
Foyer, 23.30 – 02.00u