Op vrijdagavond 29 juni won Selin Kuscu, vierdejaars Beeld & Taal aan de Gerrit Rietveld Academie, de prijs voor het beste afstudeerproject van een Nederlandse of Vlaamse schrijfopleiding. De winnende tekst heeft als titel Parachutist caught in a tree en is een essayistisch reisverslag over de zoektocht naar een specifieke plek in Duitsland. Het was de vierde keer dat deze prijs werd uitgereikt. De onafhankelijke jury werd gevormd door Radna Fabias (dichter), Persis Bekkering (recensent en schrijver), Fabienne Rachmadiev (De Gids) en Ellen Van Tichelt (deBuren). Eva Prakken en Laurens Duyts, beiden student bij Creative Writing ArtEZ, ontvingen een eervolle vermelding. 

Studenten van de opleidingen Woordkunst (Conservatorium Antwerpen), Beeld en Taal (Rietveld Academie Amsterdam), Writing for Performance (HKU Utrecht) en Creative Writing (ArtEZ Arnhem) werden afgelopen maanden uitgenodigd om hun afstudeerwerk, variërend van proza tot poëzie en van scenario tot scripts, in te sturen. Een onafhankelijke jury, bestaande uit Radna Fabias (dichter), Persis Bekkering (recensent en schrijver), Fabienne Rachmadiev (De Gids) en Ellen Van Tichelt (deBuren), beoordeelde deze teksten anoniem. De winnaar krijgt een geldbedrag gesponsord door CB, een online publicatie bij De Gids en een optreden op het Wintertuinfestival.

De jury koos voor Parachutist caught in a tree door Selin Kuscu, een essayistisch reisverslag over de zoektocht naar een specifieke plek in Duitsland. De ik-persoon probeert een foto van Robert Capa te reproduceren door met een parachute in een boom te gaan hangen, ze springt er zelf niet mee. Het uitgangspunt van de winnende tekst intrigeerde de jury. Het juryrapport: “ Het schrijven is vloeiend en associatief, maar tegelijkertijd merk je dat deze schrijver controle heeft over haar pen. Ze krijgt het voor elkaar om via het persoonlijke iets groters aan te spreken; er staat iets op het spel.”

Eva Prakken en Laurens Duyts, beiden student bij Creative Writing ArtEZ, ontvingen een eervolle vermelding. De jury schreef over Ik hoop dat je kanker krijgt van Duyts dat ze “werd getroffen door de mooie zinnen en rake observaties, en was verrast door de afwisseling van verschillende literaire genres.” Het afstudeerwerk 7 van Prakken werd door de jury “compleet bevreemdend en herkenbaar tegelijkertijd” genoemd, wat de tekst verrassend en theatraal maakt. “ Het is een soort moderne La Voix Humaine.”

De prijs werd in voorgaande jaren gewonnen door Yelena Schmitz (2017), Lotte de Vos (2016) en Jorina van der Laan (2015).