Skip to Content

Altijd al willen weten hoe je leert schrijven? Tijdens Nieuwe Types was er een nieuwe editie van de Schrijfopdracht. Een live podcastopname van Dennis Gaens waarin schrijvers vertellen over de belangrijkste les die ze geleerd hebben en daar een schrijfopdracht aan verbinden. Dit resulteert in de onderstaande drie podcasts.

#4 Martin Rombouts

#5 Corinne Heyrman

#6 Maartje Wortel

Vorig jaar zijn we van start gegaan met de Schrijfopdracht. De eerste drie afleveringen beluister je hier terug.

Nieuwe Types zit er weer op en wat hebben we genoten! Het waren drie fantastische dagen vol verrassende, meeslepende, verdiepende en soms ook hilarische programma’s. Hulde aan de festivalgasten, de studenten en natuurlijk het publiek! Heel fijn dat jullie er allemaal bij waren.  Volgend jaar weer!

Geniet nog even na met de foto’s: donderdag | vrijdag | zaterdag

Op vrijdagavond 28 juni won Lisa Huissoon, vierdejaars ArtEZ Creative Writing, de Nieuwe Types Afstudeerprijs voor het beste afstudeerproject van een Nederlandse of Vlaamse schrijfopleiding. De winnende tekst heeft als titel Alle mensen die ik ken en is een poëtisch archief in boekvorm van alle mensen die ze kent – waarin hun namen gekoppeld worden aan relaties, locaties en associaties. Een onafhankelijke jury, bestaande uit Persis Bekkering (De Volkskrant, De Gids, schrijver), Ellen van Tichelt (DeBuren) en Jibbe Willems (theaterauteur), beoordeelde deze teksten anoniem. Het was de vijfde keer dat deze prijs werd uitgereikt. Een eervolle vermelding ging naar Lot Veelenturf voor het First Person Platform.  Lees verder

Een hele toffe nieuwe toevoeging voor het festival: de pilot van de VR-installatie ROZSYPNE! Kom op 27, 28 of 29 juni langs bij Theater a/d Rijn en laat je meenemen naar de zomer van 2014, het moment waarop het gewapende conflict in Oekraïne stevig op gang kwam. Je stapt, aan de vooravond van de MH17-crash, de wereld van de oude Nina binnen. Deze installatie is van Studio ZZZAP, Lisa Weeda schreef het scenario. Omdat de beleving voor 1 persoon is, zijn er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Schrijf je via onderstaande link in voor een tijdsblok (20 minuten) naar keuze.

meer info | inschrijven 

Op 29 juni presenteert de vijfde lichting afstudeerders aan Creative Writing ArtEZ hun afstudeervoorstelling Nieuw Goed bij Huis Oostpool. Het afgelopen jaar hebben zeven uiteenlopende makers hard gesleuteld aan hun afstudeerwerk. Robin Barry, Lisa Huissoon, Willemijn Kranendonk, Ravi Ram, Marieke Polderdijk, Lot Veelenturf en Merit Vessies presenteren hun werk tijdens een bijzondere avond vol namen, lichamen, verwachtingen, circussen, speeltuinen en steigers. Deze schrijvers en makers zijn verschillend, maar hebben één ding gemeen: ze zijn nieuw, goed, en streven allemaal naar een andere wereld. Deze avond is het begin daarvan.
 
Meer info

Mag ik? Moet ik? Waarom zou ik?
Datum: donderdag 27 juni 2019
Locatie: Theater a/d Rijn, Bartok Park, Arnhem
Aanvang: 20.00u (deuren open 19.30u)
Entree:  €7,50 / €4,- (student/CJP)
Kaartverkoop:  >> Koop jouw ticket via deze link <<

Ben je erbij? Klik hier voor het Facebook-evenement.

Datum: zaterdag 29 juni 2019
Locatie: Huis Oostpool, Nieuwstraat 58, Arnhem
Aanvang: 20.00u (deuren open 19.15u)
Entree: gratis, aanmelden via nieuwgoed2019@gmail.com

Ben je erbij? Klik hier voor het Facebook-evenement

Het is tijd voor de vijfde lichting afstudeerders aan Creative Writing ArtEZ. Het afgelopen jaar hebben zeven uiteenlopende makers hard gesleuteld aan hun afstudeerwerk. Ze presenteren het tijdens een bijzondere avond vol namen, lichamen, verwachtingen, circussen, speeltuinen en steigers. Deze schrijvers en makers zijn verschillend, maar hebben één ding gemeen: ze zijn nieuw, goed, en streven allemaal naar een andere wereld. Deze avond is het begin daarvan.

Met afstudeerpresentaties van Robin Barry, Lisa Huissoon, Willemijn Kranendonk, Ravi Ram, Marieke Polderdijk, Lot Veelenturf en Merit Vessies.

Robin Barry (1991) schrijft verhalen en non-fictie. In 2016 won ze de voorronde van Write Now! Arnhem. Haar werk verscheen onder meer bij deFusie en de Slaapservice van Opium op Radio 4. Haar essay ‘Het verzamelen van de John F. Kennedylaan’ verschijnt in een publicatie van Mister Motley, die uitkomt op 24 mei. Ze studeert af met De Gemeenplaatsen, een verhaal over afgezaagde angst en de wisselwerking tussen rollen, patronen en personages.

Willemijn Kranendonk (1994) schrijft proza en poëzie. Als afstudeerwerk heeft ze gedichten geschreven over klimaatverandering, rituelen en vervreemding van onze lichamen en de wereld om ons heen. In 2017 stond ze in de finale van Write Now!, in 2019 won ze de derde prijs van de Turing Gedichten Wedstrijd. Ze publiceerde in Tirade, DWB en op De Optimist en Meander.

Merit Vessies (1993) handelt in woorden, theater en geluid, en is als schrijver per verhaal op zoek naar wat de beste vorm van vertellen is. Eerder werd haar werk gepresenteerd op en in o.a. Nieuwe Types, Hard//hoofd en Op Ruwe Planken. Voor haar afstudeerwerk onderzocht ze sektes en circussen, de connectie tussen die fenomenen, en hoe zij in het dagelijks leven tot uiting kunnen komen. Dit leidde tot een poëtische constructie op papier en in geluid, waarin een overvloed aan personages probeert uit te vogelen waar de confetti vandaan komt en hoe ze de draaimolen uit kunnen zetten.