Skip to Content

Talkpoeder, Word Jazz Jam

Talkpoeder is een live improvisatie-
performance van muzikanten en schrijvers. Vanavond een speciale editie met docenten van ArtEZ Jazz & Pop en Creative Writing! Saxofonist Frans Vermeerssen,  drummer Etienne Nillesen en trombonist Wolter Wierbos reageren on the spot op gesproken teksten van
Maartje Smits, Nyk de Vries en Dennis Gaens
Benedenzaal Theater a/d Rijn, 22.30u

Gasten KortPittig

Brengen gifjes jou ook wel eens in trans? Gifjes-koningin Lisa Weeda maakt speciaal voor KortPittig een verhaal van gifjes. Weeda schrijft proza, theater en non-­fictie en heeft een grote interesse voor nieuwe media. Over het belang van gifjes zegt ze het volgende: “Een gifje kan indrukwekkende fragmenten tonen, en zodoende (bijvoorbeeld) jongeren bereiken die geïnteresseerd zijn in politiek of internationale ontwikkelingen, maar niet de krant lezen.” Met haar team maakte Weeda (een prototype van) Wargifs, een interactieve vertelling over een printer die werd gestolen uit een kunstenaarspand in Donetsk, een stad in het huidige oorlogsgebied. 

Ook voor het brein hebben we voer! Ardi Roelofs zal ons het een en ander gaan vertellen over de relatie tussen aandachtspanne en taal. Wat gebeurt er met ons als lezers als we af of-aanhaken tijdens het lezen van literatuur? Bij wat voor een verhalen haken mensen sneller af en wanneer houdt een verhaal de aandacht van de lezer makkelijker vast? Roelofs is hoogleraar, docent en onderzoeker aan de Radboud Universiteit, Nijmegen. In zijn onderzoek houdt hij zich bezig met de relatie tussen taal, aandacht en de hersenen.

Marc van der Holst komt op KortPittig zijn meesterschap in het kort proza demonstreren. In de volkskrant heeft hij zijn eigen rubriek, waar zijn verhaaltjes wekelijks te lezen zijn. Behalve in proza is Marc ook vaardig in de poëzie. Zijn debuutbundels Pyjamadagen verscheen eind 2014 en werd genomineerd voor de Jo Peters Poëzieprijs in 2016. In april 2018 verscheen Rembrandt, een nieuwe verzameling kort proza in verhaal- en dichtvorm. In zijn werk schuilt een grote liefde voor de minder bedeelde woorden in de Nederlandse taal. Wie even de tijd neemt om skeuomorf te googelen begrijpt wat we bedoelen.