Uitreiking Nieuwe Types Afstudeerprijs 2020

Wie wint de Nieuwe Types Afstudeerprijs 2020? Op 4 oktober reikt De Nieuwe Oost | Wintertuin voor het zesde jaar op rij de prijs uit voor het beste afstudeerproject van Nederlandstalige schrijfopleidingen. Dit keer via een digitaal evenement. Studenten van de opleidingen Schrijven (RITCS), Woordkunst (AP), Beeld en Taal (Rietveld), Writing for Performance (HKU) en Creative Writing (ArtEZ) stuurden deze zomer hun werk in. Een vakkundige onafhankelijke jury, bestaande uit Pete Wu, Willemijn Lindhout, Anna Schoen en Jeroen Dera, kiest op 4 oktober de winnaar. De winnaar ontvangt een geldsom van €500, gesponsord door de opleidingen, een optreden en een online publicatie bij literair tijdschrift De Gids.
Naast deze prijsuitreiking bestaat het online programma ook uit een live podcastopname van de Schrijfopdracht. Dennis Gaens interviewt de winnaar van vorig jaar, Lisa Huissoon, over het schrijversschap en geleerde lessen. Lisa Huissoon (1995) studeerde in 2019 af in Creative Writing aan ArtEZ en werd daarna geselecteerd voor het Slow Writing Lab van het Nederlands Letterenfonds. Haar debuut, en tevens haar afstudeerwerk, Alle mensen die ik ken, verscheen in september 2020 bij De Arbeiderspers.

Nieuwe Types Afstudeerprijs + de Schrijfopdracht 
datum: zondag 4 oktober
locatie: online, via Zoom
tijd: 15.00-16.00u
prijs: gratis, schrijf je hier in om de livestream-link t.z.t te ontvangen.

Jury

De jury bestaat uit Pete Wu (schrijver, journalist, redacteur bij De Gids), Willemijn Lindhout (zelfstandig redacteur),  Anna Schoen (actrice, theatermaker, artistiek leider tgECHO) en Jeroen Dera (neerlandicus, poëziecriticus bij De Standaard en redacteur bij DW B). De jury beoordeelt de fragmenten anoniem.

 

Winnaars voorgaande jaren

  • 2015: Jorina van der Laan – ArtEZ Creative Writing
    2016: Lotte de Vos – ArtEZ Creative Writing
    2017: Yelena Schmitz – Woordkunst
    2018: Selin Kuscu – Gerrit Rietveld Academie
  • 2019: Lisa Huissoon – ArtEZ Creative Writing

 

Prijs

De winnaar ontvangt een geldsom van €500, gesponsord door de opleidingen. Daarnaast mag de winnaar voordragen bij een nog nader te bepalen programma van De Nieuwe Oost | Wintertuin en publiceert literair tijdschrift De Gids de tekst online.

 

* Normaal gesproken wordt de Afstudeerprijs tijdens Nieuwe Types uitgereikt, maar in verband met COVID-19 kon het festival, dat van 25 t/m 27 juni in Arnhem gepland stond, niet plaatsvinden en is deze alternatieve uitreiking gepland.