Skip to Content

Koop kaarten!

nieuwe-types-2016_henny-van-roomen-fotografie_02webTickets voor deze avond kosten € 10,- / € 7,50 (student/CJP) en zijn te koop via de website en kassa van Theater aan de Rijn.

>> KOOP HIER JE KAARTJE <<

Bloednoot met Tom Lanoye

bloednoot_lanoyeBloednoot is een impro-jazz-lit-posse bestaande uit Tom Lanoye, drummer Teun Verbruggen (o.a. Flat Earth Society) en contrabassist Nicolas Rombouts. Twee rasmuzikanten en een schrijver who was born to perform. Hier wordt woordkabaal en taalmuziek gemaakt door een trio dat elkaar leidt en door elkaar wordt uitgedaagd, live op de bühne. Teksten? Ter plekke gekozen en bijgestuurd. Noten en klanken? Ze volgen of ze dirigeren. Hard, verschroeiend, onverwacht, soms explosief en soms verstild. Klinkt het niet, dan knarst het maar.

Q&A with the Grey

Marcel de Buck_Q&A with the Grey_1
Vanavond is de aftrap van
Q&A with the Grey: een zomertour waarbij een bus vol tachtigplussers van festival naar festival trekt. Onder leiding van voormalig NOS-presentatrice Noraly Beyer voorzien de ouderen het festivalpubliek van gedegen levensadvies. Wil je liefdesadvies, gezondheidstips of weten hoe je goed leeft? Vraag het aan onze tachtigplussers! Je krijgt gegarandeerd tips van (g)oud.

Q&A with the Grey is onderdeel van het Productiehuis voor Ouderen en Verhalen

Poëzie in hokjes

banner-website-ed+ek+sab
Eerstejaars Creative Writing onderzoeken tijdens Poëzie in hokjes waarom spoken-word artiesten, poetry slammers en dichtbundeldichters in hokjes worden geplaatst. Hoe komt het dat spoken word en poetry slam vooral jongeren trekt? En waarom worden traditionele literaire avonden vooral bezocht door ouderen? Houden de performers hier rekening mee en beïnvloedt dit hun werk? Dit doen ze samen met de volgende gasten:

Simone Atangana Bekono (1991) studeerde in 2016 af aan ArtEZ Creative Writing met een combinatie van gedichten en brieven genaamd ‘hoe de eerste vonken zichtbaar waren’. Vanavond gaat ze in gesprek over het creëren van een publiek. Ook biedt zij een perspectief op wat het als jonge net afgestudeerde schrijfster betekent om in een hokje geplaatst te worden.

Elten Kiene (1984), ook wel bekend als ‘Ella…’, is onder andere bekend als mede-oprichter van het platform WoordenWordenZinnen en het hiphop-collectief Brandwerk. Vanavond vragen we hem waarom spoken word een publiek trekt dat voornamelijk uit jongeren bestaat. Waarom blijven de literaire lezers weg?

Ellen Deckwitz (1982) is dichteres, schrijfster en columniste. Ze won onder andere de C. Buddingh’-prijs voor beste poëziedebuut en het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. Wat betekent het voor haar om twee hele verschillende publieken aan te trekken?

Literair vertalen & CELA

Emilia-Menkveld&manon-smits-450x301pxZijn er woorden onvertaalbaar? Hoe ga je als vertaler om met dialect? Literair vertalers Manon Smits en Emilia Menkveld geven een workshop vertalen. Aan de hand van uitdagende Italiaanse teksten lossen zij samen met het publiek vertaalproblemen op. Denk hierbij aan dialect, gezegdes en taalleemtes. Vrees niet: beheersing van de Italiaanse taal is voor deze workshop niet nodig. Dit programma is onderdeel van CELA, Wintertuins Europese schrijfproject dat talentvolle, literaire makers verbindt. Op het buitenpodium stellen we Lotte Lentes, Simone Atangana Bekono en Joost Oomen, de drie schrijvers uit de Nederlandse selectie, aan je voor.

Doe Maar Dicht Maar

logo Doe Maar Dicht MaarOm 20.00 uur vindt in Rozet de spannende finale van Doe Maar Dicht Maar plaats. Dit is een landelijke dichtwedstrijd voor jongeren tussen de 12 en 19 jaar, georganiseerd door het Poëziepaleis. Uit duizenden inzendingen heeft de jury de 100 mooiste gedichten gekozen, die worden opgenomen in een dichtbundel. Tijdens de finale dragen tien finalisten hun gedicht voor en wordt er per leeftijdscategorie een hoofdprijs uitgereikt. Ook is er een optreden van zangeres Eva van Pelt. Tot slot wordt de nieuwe dichtbundel Doe Maar Dicht Maar 2017 gepresenteerd. De presentatie is in handen van Ilse Schaminee.

Dans: Aquarium

Aquarium1Creative Writing-studente Merit Vessies en choreograaf Emma Hanekroot onderzoeken met Aquarium hoe tekst en beweging samen een verhaal kunnen vertellen. Aquarium draait om de relatie tussen twee mensen, verbeeld door Suzanne de Clercq en Anka Konings: hoe zij vasthouden, loslaten en constant proberen evenwicht in hun verhouding te vinden.

Dansen!

12515681095_78ec3e9b4d_oGenoeg gezien en geluisterd, tijd om te dansen! Aan het eind van de avond klimt schrijver en beatdokter Lisa Weeda achter de dj-tafel voor een afterparty vol nieuwe types en nieuwe dansmoves.